Asociatia Mioritics

Cultură’n Șură în satele din Colinele Transilvaniei

Asociaţia Mioritics, anunţă lansarea proiectului Cultură’n șură – caravana teatrală pentru satele din Colinele Transilvaniei, ce se va desfăşura între 20 iulie şi 20 noiembrie şi este susţinut de Consiliul Judeţean Braşov.

Acest proiect aduce în destinaţia turistică Colinele Transilvaniei o iniţiativă frumoasă, demarată în 2013 de regizorul Victor Olăhuţ şi ajunsă la editia a V-a. Început acum 5 ani ca o inițiativă inedită și ușor exotică, proiectul Cultură-n Şură a devenit acum un act de normalitate în câteva sate din Transilvania: o trupă de teatru își amenajează decorul și luminile în curțile sătenilor și joacă gratuit un spectacol pentru toți membrii comunității.

Anul 2017 marchează momentul în care această caravana ajunge şi în destinaţia ecoturistică Colinele Transilvaniei, oprindu-se în şase 6 comune din judeţul Braşov. Sunt comunităţi în care proiectul nu a mai fost implementat, cu un public de aproximativ 900 de persoane. Ele vor putea beneficia gratuit de manifestări inedite şi unice în peisajul cultural local: spectacole de teatru de calitate, într-o şură, chiar la ei în sat. Spectacolele prezentate la ediţiile trecute sunt producţii premiate la nivel naţional: ”Fisura” a fost premiat la festCO 2015, Festivalul Comediei Românești, ”Cerere în căsătorie” a luat premiul pentru cel mai bun spectacol si cel mai bun actor la Fesivalului Comic 7B, Buzău (2016). Distribuția spectacolelor include actori titrați ai tinerei generații, ca Florentina Năstase (nominalizată în 2016 la premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în rol secundar). Spectacole propuse au intrat în repertoriul unor teatre din București: ”Fisura” la Godot Cafe Teatru, ”Cerere în căsătorie” la Teatrul de Artă şi „Experimentul” la Teatrul Podul. Regia spectacolelor este semnata de Victor Olăhuţ, care a montat în teatre importante din ţară: Teatrul National Cluj, Teatrul National Sibiu sau Teatrul Municipal Baia Mare.

Scopul proiectului „Cultură’n șură – pentru o viaţă ca la oraş în satele din Colinele Transilvaniei” este acela de a crește accesul la cultură al comunităților rurale. Această formă de manifestare culturală, prin teatru, este soluția optimă pentru accesul comunităților rurale la educație și divertisment prin cultură. Intenționăm să (re)trezim interesul sătenilor pentru teatru, dar și interesul instituțiilor de gen pentru acest sector de public. Reinventarea șurii ca spațiu de socializare adaugă un plus de valoare important proiectului nostru. Șura, devenită loc de depozitare în zilele noastre, era odată un spațiu în care se organizau, pe vremuri, șezători, clăci, seri de dans. “Cultură’n șură” își dorește să conserve și să promoveze cultura tradițională românească, redând șurii o funcție pierdută, redevinerea surii locul social în care se întâlnesc satenii, de data aceasta pentru a consuma cultură.

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții