Proiectul „Cultură’n șură – pentru o viaţă ca la oraş în satele din Colinele Transilvaniei” doreşte să crească accesul la cultură al comunităților rurale. Teatrul poate fi soluția optimă pentru accesul comunităților rurale la educație și divertisment prin cultură, prin reinventarea șurii ca spațiu de socializare. Șura nu e doar loc de depozitare în zilele noastre, odată era şi un spațiu în care se organizau, șezători, clăci şi seri de dans. Şi este deja timpul ca şura să îşi recapete importanţa în viaţa culturală a satului.
Spectacolele prezentate sunt producţii premiate la nivel naţional: ”Cerere în căsătorie” a luat premiul pentru cel mai bun spectacol si cel mai bun actor la Fesivalului Comic 7B, Buzău (2016), iar „Experimentul” a primit premiul juriulu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” desfășurat anul acesta la Baia Mare. „Doctor fără voie” este ultima producţie, semnată de echipa artistică Cultură-n Şură, o adaptare după cunoscuta creaţie a lui Molière. Distribuția spectacolelor include actori titrați ai tinerei generații, ca Florentina Năstase (nominalizată în 2016 la premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în rol secundar). Spectacole propuse au intrat în repertoriul unor teatre din București: ”Cerere în căsătorie” la Teatrul de Artă şi „Experimentul” la Teatrul Podul. Regia spectacolelor este semnata de Victor Olăhuţ, care a montat în teatre importante din ţară: Teatrul National Cluj, Teatrul National Sibiu sau Teatrul Municipal Baia Mare.
Calendarul de desfăşurare al spectacolelor:
25 August – Cerere în căsătorie
27 August – Cerere în căsătorie
1 septembrie – Experimentul
2 septembrie – Experimentul
16 septembrie – Experimentul
24 septembrie – Doctor fără voie
Proiectul „Cultură-n Şură – pentru o viaţă ca la oraş în Colinele Transilvaniei” este implementat de Asociaţia Mioritics şi susţinut de Consiliul Judeţean Braşov.