Asociatia Mioritics

Într-o lume în care războiul dezbină, cultura reușește să unească

În 14 februarie 2025, în clubul Rockstadt din Brașov, publicul a trăit un moment de artă pură. O coproducție unică între artiști norvegieni și români, în care multiple forme de artă – muzică, pictură și performance – s-au reunit într-o operă de artă captivantă și vie. Inițiativa bilaterală „Echoes – Bridging Cultures through Contemporary Art Exchange” a adus împreună șase artiști talentați și patru profesioniști din domeniul cultural într-o aventură creativă care transcende granițele naționale.

Evenimentul a fost o adevărată călătorie creativă, unde artiștii români și norvegieni au transformat spațiul într-un spectacol viu, efemer și profund. Muzica, pictura și performance-ul s-au împletit organic, dând naștere unei experiențe imersive care ne-a purtat dincolo de limitele convenționale ale artei.

A fost mai mult decât un spectacol—a fost o invitație deschisă la conexiune și experimentare. Cei prezenți nu au fost doar spectatori, ci participanți activi într-un act artistic care s-a construit în timp real, prin energie, emoție și interacțiune.

De asemenea, publicul brașovean, și nu numai, a avut ocazia să descopere muzica și cultura norvegiană și pe 13 februarie 2025, la Deane’s Irish Pub & Grill, unde trupa Carabi a făcut trecerea la instrumente acustice, oferind un spectacol special alături de cele două artiste din Norvegia Maria Franz și Ingrid Aune Falch. Această colaborare a îmbinat sonorități diverse, cu momente acustice în care s-au regăsit elemente de muzică românească și norvegiană – atât tradițională, cât și originală. Melodiile au purtat publicul într-o călătorie a revelațiilor, presărată cu entuziasm și umor.

S-a demonstrat, încă o dată, că arta prinde viață prin oameni, prin curiozitate și prin dorința de a împărtăși momente autentice indiferent de limba pe care o vorbesc. Pe parcursul a patru luni, aceștia au creat un produs de artă contemporană ce reflectă diversitatea și valorile comune ale culturilor română și norvegiană. Artiști: Maria Franz (Heilung, Songleikr, Euzen), Ingrid Aune Falch (Songleikr), trupa Carabi (Cristian Medrea și Tudor Moldoveanu, Romania), Mona Helene Sand (artist vizual, Norvegia) și Oana Leța (artist vizual, România).

România și Norvegia, două țări despărțite de peste 2000 de km, o istorie cu foarte puține legături, contexte diferite de dezvoltare și dinamică artistică. Experiența derulării a peste 10 ani de proiecte ne-a arătat că există o „artă” a colaborării care poate genera oportunități multiple pentru interacțiunea și sinergia artelor.

Prima etapă a inițiativei bilaterale „Echoes – Bridging Cultures through Contemporary Art Exchange” se va termina la finalul lunii februarie 2025, dar colaborările între artiștii implicați vor continua sub diferite forme și expresii. Valoarea totală a proiectului este de 484.742,56 lei (97.408,28 Euro), 100% nerambursabil.

Inițiativa bilaterală „Echoes – Bridging Cultures through Contemporary Art Exchange” este finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 – Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA.

***

Despre Granturile SEE și Norvegiene

Granturile SEE și Norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei la o Europă verde, competitivă și incluzivă. Există două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Țările Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează strâns cu UE prin intermediul Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, donatorii au furnizat 3,3 miliarde EUR prin scheme consecutive de granturi. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE și Norvegiene se ridică la 2,8 miliarde EUR.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Pentru informații suplimentare, contactați:

Mihai Dragomir – mihai@mioritics.ro , 0727 642 858
Iulia Hermeneanu- iulia@mioritics.ro, 0729 757 950
Asociația Mioritics

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții