Asociatia Mioritics

Itinerarul Cultural al Bisericilor Fortificate

Zona de Sud si Sud-Est a Transilvaniei detine un bogat patrimoniu cultural si un potential turistic nevalorificat – Bisericile Fortificate. Acestea, reprezentand toate ipostazele importante ale acestui fenomen arhitectural european, constituie nu doar stadiul final sau o varietate a acestuia, ci si capodopere ale arhitecturii, gratie modului in care au reunit si adaptat, timp de peste doua secole de folosinta, cele mai complexe si elaborate forme ale epocii. Aceste realizari nu sunt izolate; dimpotriva, ele exprima un fenomen generalizat intr-un context geografic si istoric bine definit – coloniile sasesti de pe vechile „teritorii regale” ale Transilvaniei.

Mosna

Bisericile fortificate, ca grup, sunt remarcabile; nicaieri in lume nu se regasesc atatea biserici fortificate intr-un perimetru atat de restrans (peste 100), fapt care dovedeste gradul de generalitate a fenomenului la scara unei zone geografice si etno-culturale. Ele constituie o realizare arhitecturala exceptionala datorita diversitatii si folosirii gamei de tipare defensive din faza tarzie a Evului mediu european. In timp ce in vestul si sudul Europei, anumite tipare defensive aplicate bisericilor sunt caracteristice, in exclusivitate, unor teritorii sau tari (de pilda, bisericile fortificate din Franta si din Tarile nordice, bisericile cu incinta fortificata in Germania si Austria), numai in Transilvania se pot regasi, in spatiul restrans deja mentionat, trei tipuri principale de fortificatii: biserica cu incinta fortificata (de exemplu Prejmer), biserica fortificata (de exemplu Saschiz) sau fortareata-biserica (de exemplu Valea Viilor, ca mostra de complexitate). Merita amintit modul in care aceste fortificatii reiau si adapteaza in anumite conditii, monumente mai vechi. Cele mai multe cazuri confirma transformarile, cu scop de fortificare, asupra intregii game de forme si planuri – de la scundele bazilici romane fara turn sau cu turn vestic, la bisericile cu un singur naos apartinand Goticului tarziu. Astazi, aceste fortificatii creeaza monumente cu dubla utilizare: sacra si defensiva, perfect echilibrate din punct de vedere formal si functional.

Asociatia Mioritics lucreaza impreuna cu partenerii sai la dezvoltarea si certificarea unui itinerar cultural european al bisericilor fortificate.

Detalii: www.biserici-fortificate.com

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții