Asociatia Mioritics

Transfer de experienţă a metodelor de învăţare folosind muzica

SCHUBZ – Centrul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă în parteneriat cu Primăria Râşnov şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brașov au derulat în perioada 28 – 31 mai 2018 o sesiune pilot de pregătire pentru învăţătorii din Râşnov şi Braşov: “Tehnici de utilizare a muzicii în procesul educaţional primar în Germania”. Timp de 4 zile domnul Jürgen Elsen, învățăţor cu o experiență de 25 de ani şi coordonator al profesorilor de muzică în regiunea Schweinfurt (Bavaria), a împărtăşit celor 17 învăţători români participanţi cele mai noi metode de utilizare a muzicii pentru elevii din ciclul primar. Au fost atât sesiuni teoretice (să facem muzică fără instrumente, cântece de mişcare, instrumente în procesul educațional – Ukulele, instrumente Orff şi Boomwhackers, acces la resurse pedagogice) cât şi demonstraţii practice cu elevii Şcolii Peter Thal din Râşnov şi Şcolii Gimnaziale nr. 19 din Braşov.

O altă noutate rezultată din acest proiect a fost achiziţia unui set de instrumente educative de către Primăria Râşnov (15 ukulele, 2 seturi de instrumente Orff, 2 seturi de Boomwhackers, 1 keyboard, 2 cajon), instrumente ce vor putea fi folosite gratuit din acest moment de învăţătorii de la cele 3 şcoli din Râşnov. Este un model de parteneriat local ce va putea fi preluat la nivel naţional. Luând în considerare succesul acestei sesiuni de formare şi interesul major al învăţătorilor din judeţul Braşov pentru astfel de metode noi, se vor face demersuri pentru dezvoltarea unui parteneriat între inspectoratele şcolare din Braşov şi Schweinfurt şi extinderea acestui proiect pilot către toţi învăţătorii din judeţul Braşov.

La finalul acestei prime sesiuni, domnul Jürgen Elsen a declarat: Am prezentat cele mai noi metode din Bavaria de a folosi muzica/ritmul şi a transmite bucuria muzicii în timpul orelor de curs. Nu e nevoie de o pregătire muzicală specială, sunt idei şi jocuri simple pe care orice învăţător le poate aplica. A fost foarte important pentru mine să intâlnesc învăţătorii români şi m-am bucurat că cei prezenţi la sesiunile de formare au intrat repede în jocurile propuse de mine. A fost usor să transmit tot ceea ce ştiu şi învăţătorii români au fost foarte receptivi. Am lucrat foarte bine şi cu copiii pentru că muzica trece peste barierele de limbă sau cultură. Am cântat cu ei în limba română, în germană, în engleză şi chiar africană. Pentru că m-am născut în România şi am făcut şcoala la Râşnov şi Braşov, pentru mine a fost şi o experienţă emoţională importantă, a fost ca un cerc care se închide peste ani. Şcoala care m-a format este locul în care mă întorc cu drag să ajut colegii învăţători. Şi sper că ceea ce am început azi să continue într-un cadru chiar mai larg. Vreau să felicit iniţiativa de a cumpăra instrumentele. În Germania fiecare şcoală are o bază de instrumente muzicale şi sper că modelul de la Râşnov să fie preluat în toată România.

În acelaşi context, domnul Liviu Butnariu, primarul Oraşului Râşnov ne-a declarat: Râşnovul, la fel ca majoritatea localităţilor din Transilvania, a avut o tradiţie îndelungată privind muzica. În anii ’80 au existat chiar două fanfare unde peste 60 de muzicieni (tineri şi adulţi) au putut să se exprime şi să ne încânte. Prin ceea ce facem azi vrem să readucem această bucurie în comunitatea locală şi pas cu pas să reconstruim fanfara de la Râşnov. Este un proiect de lungă durată ce trebuie construit în timp, începând cu cei mici.

Atelierele de lucru au avut un impact important în rândul cadrelor didactice participante şi a eleviilor. Inspectoratul Şcolar Judeţean Brașov doreşte continuarea şi extinderea proiectului pentru că muzica trebuie să îşi regăsească locul şi importanţa în învăţământul primar a declarat doamna Mihaela Zugravu, inspector în învăţământântul primar IŞJ Braşov

Funcţionarea Centrului este susţinută de Schaeffler România (www.schaeffler.ro)

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții