Asociatia Mioritics

#9 2009, când ne lăsăm cuceriți definitiv de Râșnov

Începem ultimul an din primul mandat al președintelui Băsescu, în țara e liniște, economia „duduie” și e stabilă, după cum ne asigură foarte convingător prim-ministrul. Bursele se cam prăbușeau în jurul nostru, dar România „rezista” … până nu a mai rezistat. Dar norocul nostru a fost că tocmai vândusem acțiunile la Lehman Brothers ca să putem începem proiectele noi 😊.

În aprilie, am făcut o figură frumoasă la o conferință despre rutele culturale organizată la Luxemburg (deja eram ca acasă acolo), am lansat ideea de dezvolta prima rută culturală din România plecând de la patrimoniul bisericilor fortificate și am început să plănuim deschiderea unui centru de resurse pentru rutele culturale în România. În iulie, a venit la Sibiu directorul European Institute of Cultural Routes alături de care am prezentat conceptul european și planurile noastre pentru România. Semințele erau puse deja, în 2009 „planta” creștea frumos și primele roade aveau să vină un an mai târziu.

Luna mai a fost la nivelul cel mai înalt. Pe 6 mai, am inaugurat Centrul de Informare pentru Patrimoniu din Cetatea Râșnov, alături de partenerii noștri de la UNESCO Veneția și doamna Erna Hennicot-Schoepges (fost ministru al culturii și președinte al Parlamentului din Luxemburg). Cu această ocazie, Theodor Paleologu, proaspăt numit ministru al culturii, accepta invitația noastră și venea la Râșnov, alături de câțiva consilieri. Era pentru prima dată când un oficial al Ministerului Culturii venea la Râșnov, deși Primăria locală trimisese anterior numeroase cereri prin care solicita înființarea unei comisii care să constate distrugerile făcute de fostul administrator al Cetății, un așa-zis „investitor”. Inaugurarea Centrului nostru a fost de succes și toată lumea și-a făcut treaba bine.

Evenimentul de mai sus a fost primul semn că la Râșnov găsisem un mediu sănătos. Trei oameni ne-au fost alături încă de la început: Nicolae Pepene (managerul Cetății, cu care discutasem încă din 2008), Adrian Veștea (un primar tânăr care schimbase dinamica greșită a orașului de până în 2004) și Constantin Ungureanu (un antreprenor local care știa să facă turism). Fără ei, nimic din ce înseamnă azi Mioritics la Râșnov poate nu s-ar fi putut întâmpla. Alți oameni aveau să ni se alăture de-a lungul anilor.

Pe 26 mai, la Saschiz, colegii noștri de la Fundația Adept au găzduit o întâlnire a Prințului Charles cu oamenii activi din zonă. Pentru noi, a fost o ocazie să ne lăudăm puțin și să-i oferim (pe atunci) Prințului albumul cu bisericile fortificate. Încă nu ne e clar dacă acum volumul se află în biblioteca de la Buckingham sau în cea de la Balmoral, sperăm doar că nu l-a mâzgălit vreunul dintre copii (Harry, mai ales, că el e mai neastâmpărat) sau dintre nepoți 😊.

Mai avem povești din 2009, dar le lăsăm pentru episodul următor. Nu schimbați canalul!

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții