Asociatia Mioritics

Cannes 1939, cartea festivalului care nu a mai avut loc

Prima ediție a festivalului de film de la Cannes ar fi trebuit să înceapă pe 1 septembrie 1939 și să dureze 3 săptămâni. Gândită de Jean Zay, ministrul francez al educației naționale și artelor frumoase, ca o reacție a lumii libere la procesul de nazificare care cuprinsese Mostra venețiană, ediția princeps a festivalului cannez nu a mai avut loc. În locul său, istoria reține invadarea Poloniei de către Germania hitleristă, care a început în acea fatidică zi de 1 septembrie 1939.

Istoricul francez Olivier Loubes propune, în cartea „Cannes 1939, festivalul care nu a mai avut loc”, o reconstituire a evenimentelor ce aproape că au făcut posibilă organizarea unui festival de film, major independent de ideologiile epocii și a celor care au determinat, până la urmă, anularea sa. Cu ajutorul a numeroase materiale de arhivă, publicate în premieră, pasionanta scriere a lui Loubes prezintă numeroase detalii deloc sau puțin cunoscute despre complicata geneză a celui mai important festival de film al lumii. Cartea prezintă, printre altele, numeroasele probleme financiare si logistice cu care s-au confruntat organizatorii, lista filmelor care urmau să fie proiectate în cadrul ediției abandonate și cea a vedetelor ce urmau să defileze pe covorul roșu.

Publicată în 2016 în Franța (premiul pentru cea mai bună carte de istorie la Festival international du film d’histoire de Pessac), cartea „Cannes 1939, festivalul care nu a mai avut loc” este lansată pe piața românească de editura Libris în parteneriat cu editura Mioritics, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, caravana Les Films de Cannes și Festivalul International de Psihanaliză și Film, la exact 80 de ani de la evenimentele istorice pe care le evocă.

Traducerea aparține criticului de cinema Irina Margareta-Nistor: Cannes 1939, Festivalul cinematografic care nu a mai avut loc, dar care va renaște din propria cenușă, în 1946, și va deveni cel mai râvnit din lume! Ce filme ar fi fost în competiție, care țări și mai ales cine ar fi câștigat? Se va afla în 2002! În ce fel anul acesta se revine la una dintre peliculele cult de atunci? Printr-o vrăjitorie! Din Oz!

Cartea se poate cumpăra de pe platforma Emag

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții