Asociatia Mioritics

Cetatea care trăiește, un concept ce a fost îmbogățit și testat cu succes la Râșnov timp de 4 zile

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia au organizat Festivalul Medieval. Evenimentul a avut loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și a adus în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov (www.cetatea-rasnov.ro) ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

30 de invitați străini din Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Slovenia, Croația și Republica Moldova au lucrat împreună timp de 2 zile și au identificat un set de soluții practice pentru ca Cetatea Râșnov să ofere vizitatorilor o experiență de calitate care să pună accent pe interacțiunea directă (ex: activități de tip istorie vie, reconstituire istorică, jocuri ș.a.), pe interpretarea informațiilor istorice pentru vârste și interese diferite, pe promovarea artiștilor locali și a produselor autentice, pe activități educative pentru tinerii din comunitate și turiști și pe implicarea comunității în viața cotidiană a cetății. Pentru ca toate aceste direcții de lucru să fie puse în practică este nevoie de finalizarea lucrărilor de restaurare fără să se facă concesii privind calitatea și standardele internaționale privind intervențiile asupra monumentelor istorice și de parteneriate cu instituții de cultură specializate pentru a putea furniza obiecte și consultanță pentru amenajările ulterioare (expoziții permanente și temporare, infrastructură de interpretare ș.a.).

Programul festivalului a presupus și 2 zile de interacțiuni cu publicul larg. Celor 30 de specialiști străini li s-au alăturat în Cetatea Râșnov și 20 de invitați din România. Împreună au realizat un program bogat cu demonstrații, ateliere, meșteșugari și experiențe culinare medievale Peste 4000 de vizitatori s-au putut bucura în aceste 2 zile de o atmosferă medievală autentică și au participat activ la diferite activități.

Un punct de interes major în cadrul festivalului a fost și testarea noului produs turistic denumit „Tabăra Medievală”. Inspirat de conceptul norvegian „Go Viking Hiking”, acest proiect inovator este adaptat contextului transilvănean. Bazându-se pe valori și teme istorice locale, produsul turistic va folosi frumusețea naturală a zonei Cetății Râșnov și a munților din apropiere, integrând elemente de istorie autentică și obiecte de recuzită specifice perioadei medievale. Lansarea pentru publicul larg este programată pentru luna aprilie 2024.

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub Râșnov constă în dezvoltarea unui model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material și imaterial în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS și implementat în parteneriat cu Primăria Râșnov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanți din Norvegia).

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 – aprilie 2024 (18 luni)
Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 982269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

Asociația Mioritics este o organizație cu peste 18 ani de experiență în domeniul patrimoniului cultural, ecoturismului și educației. Organizația a fost distinsă în anul 2021 cu Ordinul Meritul Cultural în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional.

Hands on History AS este o organizație din Trondheim (Norvegia) ce oferă consultanță istorică pentru proiecte importante. Cel mai recent este producția National Geographic Vikings: The Rise and Fall care este nominalizată la Premiile Emmy 2023.

Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții