Asociatia Mioritics

Reinventăm cinematograful Amza Pellea din Râșnov

Cele mai frumoase povești se pot naște în întuneric, dar e nevoie de puțină lumină pentru a putea fi spuse mai departe. Ne-am propus să redăm viața cinematografului Amza Pellea. Vrem să readucem filmele, dar mai mult de atât, vrem ca cinematograful să fie un loc cu și despre oameni de diferite vârste și din difertie medii, ce pot veni aici împreună, indiferent de interesele pe care le au.

Clădirea cinematografului Amza Pellea are nevoie de o renovare amplă pentru a putea deveni un centru cultural comunitar adaptat la secolul 21 dar și un loc ce poate găzdui evenimente culturale de calitate. Sala actuală are mai multe deficiențe de amenajare și protecție în caz de incendiu, un sistem de climatizare energofag și o infrastructură video&audio extrem de uzată.

Primăria Râșnov și Asociația Mioritics au pornit un proces amplu de renovare a clădirii cinematografului din Râșnov organizat în 4 etape în perioada martie 2021 – decembrie 2023.

Cunoscutul arhitect Dorin Ștefan este cel care a refăcut întregul concept al noului cinematograf Amza Pellea care înseamnă:
• o sală multifuncțională modernă (film, teatru, muzică)
• un sistem de proiecție și sunet performant
• o librărie, un spațiu de lectură și evenimente la mansardă
• un foaier cu spațiu de expoziții și cafenea
• un sistem de climatizare cu consum redus
• program săptămânal de evenimente
• activități educative pentru copii și tineri
• dezbateri pe teme actuale din comunitate

În cadrul proiectului european Connceting Cinemas, Asociația Mioritics a reușit să cumpere deja un sistem de proiecție profesional care a costat peste 20.000 euro. Pentru a putea însă să fie finalizată prima etapă de renovare mai este nevoie de un sistem de sonorizare nou și un ecran dedicat. Primăria va efectua lucrările de amenajare a scenei și astfel sala va fi redeschisă în luna iunie 2021 pentru întreg sezonul estival.

O serie de personalități s-au asociat deja acestei campanii și alte persoane sunt așteptate să se alăture. Printre ei amintim: Oana Pellea, Irina Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Adrian Cioroianu, Adrian Păduraru, Dorin Ștefan, Liviu Butnariu, Șerban Georgescu, Nicolae Pepene, Cosmin Budeancă, Theodor Paleologu, Ion Andrei Gherasim ș.a.

Platformă donații: www.bursabinelui.ro
Website campanie: www.cinemaamzapellea.ro
Clip campanie: www.youtube.com
Clip sosire sistem proiecție: www.youtube.com
www.facebook.com/CinemaAmzaPelleaRasnov
www.instagram.com/cinemaamzapellearasnov

Proiectul Connecting Cinemas este iniţiat de Neue Kammerspiele și Public Art Lab (Germania) în cooperare cu Fortress of Culture Šibenik (Croația), Cinema Amza Pellea (România), Cinema Star (Grecia), M2C Bremen (Germania), Amsterdam University of Applied Sciences (Olanda) și KEA European Affairs (Belgia) – cofinanţat de Comisia Europeană.

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții