Asociatia Mioritics

Ștafeta pentru Oltul curat

Ștafeta pentru Oltul curat – este un proiect-provocare, în care trei ONG-uri de mediu au format Alianța pentru Oltul curat: Asociația Mioritics, Asociația ARNI și Propark – Fundația pentru Arii Protejate.

“Ne-am aliat pentru a crea un model comunitar de abordare a prevenirii poluării cu plastic a râului Olt”

Proiectul este dedicat unor patru comunități riverane Oltului, din zona Munților Făgăraș: Racoviță, orașul Avrig cu satele aparținătoare, Porumbacu de Jos și Arpașu de Jos.

”Proiectul vine ca o continuare a altor activități pe care le-am avut în zona râului Olt, atât pe tema educației pentru natură cât și a deșeurilor. Aceste cantități mari de deșeuri de plastic – și nu numai – au un impact major asupra noastră, a tuturor, a locuitorilor, iubitorilor de natură, localnici, copii, chiar și vizitatori din alte țări.

De multe ori nu putem vedea magia râului și ce ne oferă, din cauza acestor insule de plastic. Și cum știm că aceste comunități în care lucrăm sunt unele deschise, și din ce în ce mai implicate, am decis să ne oprim pe Olt în această zonă. Să predăm ștafeta prin intermediul școlilor din aceste zone, prin profesori și elevi, administrațiilor acestor localități și turiștilor care vizitează aceste locuri. Firește, întreaga comunitate este chemată să participe la activități, să învețe și să perceapă cursul Oltului ca pe o valoare comună, o valoare nu numai naturală sau economică dar și culturală.

Așadar, misiunea noastră este ca această Ștafetă pentru Oltul curat să genereze un puternic val de conștientizare asupra comportamentelor dăunătoare mediului, prin poluare cu plastic și alte deșeuri a malurilor și apelor râului Olt.

Proiectul nu se încheie după un an de zile ci ne dorim să fie continuat de fiecare comunitate, prin școli și primării și prin implicarea permanentă a Alianței pentru Oltul curat” declară Florentina Florescu, manager de proiect.

Oltul este, după cum bine se știe, unul dintre cele mai mari și importante râuri din România, cu izvorul în Munții Hășmașu Mare – Carpații Orientali, la 1280 metri altitudine. Are o lungime de aproximativ 615 km, 80 de afluenți, iar pe parcursul său au fost amenajate peste 20 de lacuri de acumulare. În perioada dacică, râul era cunoscut sub numele de Alutus și de el sunt legate multe povești și legende.

Pentru că Oltul reprezintă o adevărată valoare naturală și economică, dar mai ales comunitară, am inițiat această campanie de mobilizare a școlilor și autorităților locale, atât pentru igienizarea apelor și malului Oltului, cât și pentru prevenirea poluării cu plastic a apelor și a spațiilor publice din aceste comunități.

Deși ne ocupăm de doar 30 de km de râu, care trec pe lângă cele 4 comunități, credem că putem avea o contribuție foarte importantă pentru cei 270 km de râu, din aval, până la vărsarea lui în Dunăre.

La finalul proiectului, fiecare comunitate din cele patru vor avea câte un spațiu educațional numit Școala în Natură, igienizat și amenajat pentru activități de învățare, experimentare și comunicare.

Aceste spații vor rămâne în grija școlilor și vor fi folosite atât pentru clase și lecții în aer liber dar și ca puncte de referință, în comunități, pentru conștientizarea poluării cu plastic a apelor și colectarea selectivă a deșeurilor.

Vă invităm să priviți Ștafeta pentru Oltul curat ca un proces în timp și spațiu, care începe din amonte în aval, la fel ca și curgerea râului și drumul plasticului.

Astfel, educăm tinerii (și, de fapt, întreaga comunitate) în ceea ce privește sursele de poluare vizibile (plastic, metal, materiale de construcții, carburanți etc), dar și cele care nu se văd (apele uzate neepurate). Apoi, ștafeta se transmite de la o școală la alta, de la școală către întreaga comunitate și de la o localitate la alta.

De asemenea, ștafeta să dă și în timp, odată cu formarea profesorilor în educație pentru natură, astfel încât aceștia vor continua lucru cu elevii, de la un an la altul.

Ștafeta se transmite și către administrațiile publice, pentru că 15 dintre acești reprezentanți din primării vor participa la cursuri acreditate de Managementul deșeurilor.

De asemenea, 20 de persoane din administrație vor avea parte de un schimb de experiență cu reprezentanți ai Primăriei Ciugud și la stația de reciclare ENVIPCO (Sebeș) – pentru a înțelege mai bine care sunt soluțiile eficiente de colectare selectivă și reciclare. Și, mai ales, de motivare a comunităților.

Este nevoie să lucrăm împreună pe toate planurile (organizaționale și sociale) pentru a produce schimbările necesare: orașe curate, ape curate. Natură fără plastic.

La finalul anului, după implementarea acestei ștafete, Alianța pentru Oltul curat va continua să rămână implicată în aceste comunități.

Astfel, Asociația ARNI va merge înainte cu activităție de educație pentru copii și Drumețiile pe Olt. Asociația Mioritics, fiind un element important din managementului destinației ecoturistice Colinele Transilvaniei, va lucra și cu alte comunități riverane Oltului, și anume: școlile din Voila, Sona și Făgăraș. Acolo va duce acest program educațional Ștafeta pentru Oltul curat și, de asemenea, va promova turiștilor conceptul de Drumeție pe Olt.

Proiectul Ștafeta pentru Oltul curat face parte din programul Cu Apele Curate, implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate.

Manager de proiect – Florentina Florescu – Asociația Mioritics florentina@schubz.ro/0724 749 470

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții