Asociatia Mioritics

#3 2004, în Photoraid pe la bisericile fortificate

În martie 2004 ne-am reunit să decidem zona care urma să fie explorată în acea vară. Prima condiție a fost să nu mai fie aproape de vreo apă (doi ani la rând au fost suficienți), să fie o zonă nouă pentru noi iar tema de căutare: cetăți. Am luat o hartă mare a României unde am pus cu carioca punctele unde există fortificații. Iar zona Sibiu – Sighișoara – Rupea s-a înnegrit de atâtea puncte. Destinația era clară. Și tot în acea primăvară am făcut dosarul ca să obținem ȘTAMPILA!!! Iar în luna mai 2004 s-a născut oficial Asociația Mioritics.

Pe 16 iulie am pornit către Biertan, 7 fotografi tineri (Alexandru Popescu, Mihai Dragomir, Voichița Maican, Fernando Prăjitură, Alexandru Purice, Dragoș Matei, Adrian Marineci) născuți și trăiți în sud, fără să aibă habar de prea multă istorie transilvăneană (ca să nu mai vorbim de cea săsească).

Au fost 9 zile de imersiune într-o cultură și un peisaj pe care nu le cunoșteam (photoraid.dordeduca.ro). Am fotografiat peste 40 de biserici fortificate, am dormit cu cortul în curți private, la școli, în case parohiale, am întâlnit oameni primitori care au împărtășit cu noi povestea locului și … recunoaștem, ne-am cam îndrăgostit ireversibil de aceste locuri. Atât de tare încât am vrut musai să povestim și altora de aceste locuri (singurii vizitatori pe care i-am întâlnit în cele 9 zile fiind 4 studenți din Galați). Am făcut o selecție de 60 de fotografii și cu ajutorul celor de la Mihai Eminescu Trust le-am înrămat. Prima expoziție a fost la Sighișoara în noiembrie 2004. Apoi au urmat alte peste 50 de locații în România, Germania, Marea Britanie, Italia si Austria.

Și nu ne-am mulțumit cu atât: un CD cu o aplicație interactivă, un album foto, o carte cu legende, o hartă, cinci centre de informare, o agenție de turism, sute de km de trasee marcate, o destinație ș.a. Detalii în episoadele următoare 😊

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții