Asociatia Mioritics

5 artiști din Râșnov au participat la un schimb de experiență în Norvegia

Artiștii locali din Râșnov au avut parte de o experiență inedită prin care au intrat in contact cu artiști și mesteșugari locali din Trondheim și regiunea Trondelag din Norvegia. Această activitate face parte din programul Râșnov Creativ în proiectul Heritage Hub Râșnov. Acesta este un program prin care artiști/creatori locali din Râșnov beneficiază de mentorat și schimb de bune practici sub coordonarea unei echipe de experți norvegieni nominalizați la Premiile Emmy 2023.

Timp de o săptămână cei 5 artiști locali din Râșnov au descoperit tehnici tradiționale și modele de bună practică prin care artiștii și mesteșugarii locali din Norvegia își pun în valoare creativitatea. Ei contribuie în plus la lucrările de restaurare și întreținere a siturilor istorice (ex: Catedrala Nidaros din Trondheim, Muzeul din Stiklestad, Auskin Kreative Senter s.a.) dar și la creșterea calității experienței vizitatorilor la aceste situri din Norvegia. Concluzia unanimă la care am ajuns cu toții, a fost că, indiferent de direcția pe care o vom lua, indiferent de ce vom reuși să realizăm, suntem recunoscători pentru că noi, grupul acesta mic de artiști, am întâlnit acești minunați oameni și extraordinari artizani. A fost o experiență care ne-a îmbogățit pe plan personal și profesional în egală măsură, Mircea Sevastru (artist local).

În cadrul sesiunilor de mentorat de la Râșnov este urmărită dezvoltarea activităților și produselor culturale în acord cu valorile istoriei locale, criteriile de calitate și interesul turistic. Prima sesiune a avut loc în luna mai și a fost coordonată de Heidi Carine Brimi și Rickard Åkesson de la Hands on History AS din Norvegia.

Mai mult decât atât, vor fi dezvoltate concepte și spații pentru promovarea creațiilor și vor fi încurajate momentele de întâlnire și socializare ale artiștilor cu comunitatea locală și publicul larg. Accentul nu va fi pus doar pe produsele realizate, ce vor combina expertiza și cunoștințele artiștilor cu simbolurile și motivele locale, ci și pe povestea fiecărui creator și pe Râșnovul transpus în arta acestora.

Din dorința de a descoperi oamenii talentați sau îndemânatici din comunitate și produse artizanale care să exprime autenticitatea locului și unicitatea regiunii, a pornit și inițiativa Râșnov Creativ (www.rasnovcreativ.ro), un spațiu ce le oferă acestora ocazia de a intra în contact cu alți creatori cu idei asemănătoare și de a-și face cunoscute lucrările și abilitățile unui public larg și divers.

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub Râșnov constă în dezvoltarea unui model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material și imaterial în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS și implementat în parteneriat cu Primăria Râșnov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanți din Norvegia).

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 – aprilie 2024 (18 luni)
Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 982269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

Asociația Mioritics este o organizație cu peste 18 ani de experiență în domeniul patrimoniului cultural, ecoturismului și educației. Organizația a fost distinsă în anul 2021 cu Ordinul Meritul Cultural în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional.

Hands on History AS este o organizație din Trondheim (Norvegia) ce oferă consultanță istorică pentru proiecte importante. Cel mai recent este producția National Geographic Vikings: The Rise and Fall care este nominalizată la Premiile Emmy 2023.

Despre Granturile SEE
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.
În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.
Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

Persoane de contact:
Mihai Dragomir
manager de proiect Heritage Hub Rasnov, 0727 642 858, mihai@mioritics.ro
Laura Oancea
responsabil comunicare proiect Heritage Hub Rasnov, 0770 879 638, laura@mioritics.ro

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții