Asociatia Mioritics

#7 2007, Când tehnologia este pusă la treabă

Cei cinci ani de electronică (și doi de master) ne-au urmărit și în activitatea Mioritics încă de la începuturi. Am debuta cu pionieriat în blogging1 și am găsit câte-un rost pentru folosirea tehnologiei și în următoarele proiecte.

Pe 28 iunie am organizat lansarea CD-ului cu bisericile fortificate (la Cărturești Verona) ce conținea o aplicație (Flash) ce îți permitea să navighezi pe o hartă și să descoperi satele cu biserici fortificate, legende, un dicționar de termeni de specialitate și două animații care explicau apariția sașilor în Transilvania și evoluția unei biserici fortificate tipice. Multă vreme acest CD a reprezentat un reper pentru cei care voiau să afle informații concrete despre bisericile fortificate din Transilvania. Mulțumim aici încă o dată celor fără de care nu ar fi fost posibil acest proiect: Hanna Derer, Radu Oltean, colectivul Patzinakia (Luiza Zamora, Vali Sălăgeanu, Vladimir Agrigoroaei), Laura Jiga Iliescu, Christa Richter și Cristian Sencovici.

Peste vară am fost ocupați cu proiectul Heritage Alive! împreună cu cei de la Salzburg Research Institute (plus alți 6 parteneri). Tema proiectului era să dezvoltăm și să testăm un ghid virtual pentru obiectivele istorice în care activam fiecare. Noi urma să dezvoltăm un ghid pentru Sighișoara și am preferat, spre deosebire de ceilalți, care au propus o soluție cu Ultra Mobile PC (niște precursoare ale tabletelor din zilele noastre) să construim ceva bazat pe ultimele tehnologii oferite de telefoanele mobile. Soluția a fost dezvoltată de prietenii noștri de la Tremend, la vremea aia o mică firmă (trecuseră de la apartament la casă!), au realizat două super aplicații pentru două platforme (Nokia și Sony Ericsson).

În echipa noastră se alăturaseră încă doi localnici: Claudia Câmpeanu și Hans Hedrich. Am testat timp de 3 săptămâni la Sighișoara, cu turiști reali și concluzia a fost că nu e o idee bună. Turiștii erau prea speriați de telefoanele noastre cele scumpe si nu se simțeau confortabil să umble cu ele deși ideea unui ghid virtual li se părea interesantă. Peste mai puțin de un an a apărut primul smartphone și în câțiva ani totul a explodat. Probabil că am fost niște vizionari dar Steve Jobs nu ne-a sunat la timp 🙂

_____
1 inclusiv poziționare GPS și afișare hartă în timp real (over sms)

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții