Asociatia Mioritics

#8 2008, Pas cu pas, în lumea frumoasă a profesioniștilor

La început de an, începem să tragem linie în rapoartele de activitate către finanțatori și ne minunam și noi de cifrele care încep să se adune: peste 20.000 de vizitatori în cele două centre de informare, peste 50.000 de km parcurși cu mașina în 2007 ca să putem pune pe roate toate noile proiecte. Simțim că am trecut la un alt nivel.

După ce am participat la Bruxelles la un eveniment de promovare al proiectului Heritage Alive! (nici aici Bill Gates sau Steve Jobs nu ne-au căutat ☹), am mers în Italia, la Urbino, să prezentăm, împreună cu partenerii, rezultatele acestui proiect fain. Și toți ne-am promis să continuăm colaborarea și relațiile de prietenie (mai ales cele cu John Pereira, Andreas Strasser, Enrico Tomasetti, Andrea Luminati, Daniel Markowicz si Andrzej Wojciechowski).

Centrele de Informare de la Sibiu și Sighișoara mergeau foarte bine dar implicau un efort foarte mare de aprovizionare cu materiale de informare. Era mare nevoie de acest tip de serviciu în România acelor ani. Ne cunoșteam cu toți angajații de la depozitul Ministerului Turismului și chiar făceam acte de caritate transportând cutii de materiale către birourile ministerului prin Europa (de dragul oamenilor de la acele birouri și nu de dragul celor din minister).

Interacționând mai mult cu acest domeniu al turismului, am început colaborarea și prietenia cu Simina Manea, Simion Giurcă, Alin Chipăilă, Iuliana Labo, Cristian Cismaru, Gavin Bell, Lenke Balint. În același timp, ne-am diversificat materialele de informare și promovare și am realizat de la zero o hartă a centrului istoric din Sighișoara (mulțumim Mihaela și Manfred Mehrer, Ciprian Furtună, Horia Ion), o carte cu legende din Transilvania, un calendar și un album de fotografie cu bisericile fortificate.

În vară, am fost invitați de trupa de muzică medievală Truveri să participăm la evenimentul „Curtea comedianților” de la Râșnov și am acceptat fără să știm că asta ne va influența viața major în următorii 15+ ani (adică și în ziua de azi, de mâine și așa mai departe). La acel eveniment ne-am cunoscut cu directorul cetății râșnovene, istoricul Nicolae Pepene, de la care am aflat povestea tristă a cetății pe perioada „investitorului” italian și de planurile Primăriei de a pune în valoare cetate într-un mod corect și calitativ. Noi i-am povestit de cele două centre de informare deja deschise la Sibiu și Sighișoara și de faptul că eram în căutarea unui spațiu în Brașov pentru a deschide unul similar. Și domnul director ne-a făcut prima propunere în care am simțit că o instituție publică ne tratează ca pe un partener egal. Și s-a dovedit, în anii ce au urmat, cât de importantă a fost această atitudine a domniei sale.

Tot în vara lui 2008, împreună cu prietenii de la Reky Travel și Hosman Durabil, am început primele ediții de Transilvanian Brunch, un eveniment care s-a dezvoltat frumos și care se desfășoară și astăzi în satele din sudul Transilvaniei. O idee de a pune laolaltă oamenii activi din aceasta zonă și turiștii care apreciază gastronomia, natura și cultura locală.

În aceeași vară, am pus bazele agenției de turism Wanderlust Tour și Peter a început turele de oraș și prin toată zona bisericilor fortificate. În paralel, am adus primele biciclete pentru închiriere la Sighișoara.

În noiembrie, am fost la Salonul Mondial al Patrimoniului de la Paris (găzduit în Muzeul Luvru), unde, datorită parteneriatului cu Institutul European pentru Rute Culturale din Luxemburg, am avut un stand dedicat bisericilor fortificate din Transilvania. A fost prima prezență românească la acest eveniment important, prilej de a ne simți foarte mândri (alt motiv să nu fim prea iubiți de anumite persoane de prin ministere). Ne mișcam într-un mediu cu oameni de calitate și eram apreciați pentru proiectele noastre, așa că a fost natural să apară ideea unei colaborări mai strânse cu Institutul, dar și cu organizații din Luxemburg. O să vedeți ce am înfăptuit (dar să nu vă gândiți la vreo inginerie financiară).

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții