Asociatia Mioritics

Un nou proiect pentru Râșnov: Sustainable Fortifications for Seniors Learning Hub

Un nou proiect pentru Râșnov: Sustainable Fortifications for Seniors Learning Hub

 

Proiectului Sustainable Fortifications for Seniors Learning Hub, pe scurt Sustain4Seniors HUB are ca scop principal ajutarea managerilor de patrimoniu cultural să învețe, să se conecteze și să împărtășească idei despre gestionarea siturilor istorice într-un mod durabil, incluziv social și ecologic. Accentul se pune pe crearea de noi programe și activități care să implice vizitatorii seniori, să promoveze incluziunea lor și să-i facă conștienți de modul în care moștenirea culturală se leagă de durabilitate, respectarea mediului și reducerea deșeurilor.

 

Ideea proiectului a pornit din dorința de a dezvolta comunități unite, incluzive pentru toate vârstele și legate de identitatea istorică și culturală a locului. Seniorii sunt un grup de mare valoare pentru societate, mai ales când vine vorba de experiența lor în vaste domenii de activitate, de la meșteșuguri și meserii la un stil de viață în armonie cu natura și mediul înconjurător, aceștia sunt adevărate surse de informații utile și bune practici. În ciuda cunoștințelor și experiențelor demne de împărtășit mai departe, acest grup apare în câteva studii ca fiind un grup ce se confruntă cu un grad extrem de ridicat de singurătate și care nu beneficiază de suficient sprijin și atenție din partea apropiaților și a celor din jur. Astfel, acest proiect își propune să identifice cât mai bine nevoile de apartenență și implicare în comunitate ale seniorilor și să răspundă acestora prin crearea de diverse activități, evenimente și concepte de proiecte adresate acestui grup de vârstă, având ca elemente centrale legătura cu patrimoniul contruit și cel imaterial al orașelor partenere în acest proiect.

 

Proiectul Erasmus+, intitulat „Sustainable Fortifications for Seniors Learning Hub”, este coordonat de Fortress of Culture Šibenik (Croația), având ca parteneri Asociația Mioritics (România) și Kaunas Fortress Park (Lituania).

 

Prima întâlnirea, ce a avut loc pe 1 februarie 2024, a fost dedicată prezentărilor echipelor de proiect, oferind o imagine de ansamblu asupra proiectului, stabilirea sarcinilor și a unui calendar de activități și stabilirea liniilor directoare pentru vizibilitate, comunicare și diseminare pe tot parcursul proiectului, dar și după terminarea acestuia. De asemenea, sesiunea a cuprins prezentarea detaliilor tehnice și administrative.

 

Principalul grup țintă al proiectului include angajații/personalul instituțiilor partenere, în special partea de management și factorii de decizie, precum și personalul direct responsabil de planificarea, producerea, pregătirea și implementarea programelor culturale și educaționale.

 

Grupul țintă secundar este format din organizații locale partenere, cum ar fi asociațiile de pensionari, cu care partenerii de proiect sunt în proces de sau au dezvoltat deja cooperarea în implementarea programelor pentru fiecare locație.

 

Rezultatele proiectului vor promova fortificațiile ca spații inovatoare de învățare în comunitățile locale, încurajând conștientizarea asupra mediului și participarea civică a cetățenilor în vârstă în siturile istorice. Durata proiectului este de la 1 ianuarie până la 30 noiembrie 2024.

 

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

 

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții