Asociatia Mioritics

Am lansat la Râșnov primul manual de istorie locală adaptat nevoilor elevilor

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi! 

Pentru că ne dorim să construim comunități mai puternice și mai atașate de valorile locale, Asociația Mioritics, Primăria Râșnov și Hands on History (Norvegia) au decis să dezvolte o soluție utilă învățătorilor și profesorilor din școlile din Râșnov: manuale de istorie locală adaptate vârstei elevilor și cu un format de lecții care să se desfășoare atât în sala de clasă cât și în locuri istorice din Râșnov.

Autorul manualelor este istoricul Nicolae Pepene care a structurat informatia pentru două categorii de vârstă distincte: 8-12 ani și 12-18 ani. Această abordare are în vedere nevoile și nivelurile de înțelegere ale copiilor, oferindu-le o experiență educațională captivantă și adaptată vârstei lor reusind să stârnească entuziasmul și curiozitatea copiilor în legătură cu trecutul orașului.

Manualul dedicat elevilor cu vârsta între 8 și 12 ani conține ilustrații remarcabile realizate de Octav Ungureanu, Emanuel Pavel și Radu Oltean. Mai mult, manualul elaborat în cadrul Proiectului Heritage Hub Râșnov nu este doar o resursă informativă, ci și o sursă de distracție și angajament pentru elevi. Cuprinzând numeroase jocuri, manualul transformă învățarea istoriei într-o activitate plină de plăcere și descoperire.

“Este foarte foarte interesant pentru că mi-ar placea să învăț mai multe despre orașul în care locuim noi și istoria lui, pentru că eu stiu istoria casei mele și vreau să aflu mai multe.”, elev clasa a IV-a Școala Peter Thal.

Peste 300 de elevi si 10 profesori vor avea ocazia să testeze manualele în anul școlar 2023-2024 prin intermediul unor sesiuni interactive ținute de autorul manualelor, istoricul Nicolae Pepene.

 

Manualul poate fi vizualizat si descarcat de aici

 

Obiectivul general al proiectului Heritage Hub Râșnov constă în dezvoltarea unui model de management strategic și durabil pentru Cetatea Râșnov, utilizând oportunitățile oferite de patrimoniul local material și imaterial în vederea dezvoltării experiențelor culturale și a mediului de afaceri local, care va fi elaborat împreună cu partenerul norvegian Hands On History AS și implementat în parteneriat cu Primăria Râșnov timp de 12 luni (inclusiv prin organizarea unui eveniment medieval cu 30 de participanți din Norvegia).

 

Perioada desfășurării proiectului: noiembrie 2022 –  aprilie 2024  (18 luni)

Valoarea totală a proiectului este de 982.269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 982269,20 lei, respectiv 199.17585 euro.

 

Asociația Mioritics este o organizație cu peste 18 ani de experiență în domeniul patrimoniului cultural, ecoturismului și educației. Organizația a fost distinsă în anul 2021 cu Ordinul Meritul Cultural în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută la dezvoltarea culturală a țării noastre, pentru dăruirea pusă în procesul de educare prin cultură a publicului de toate vârstele, dovedind excelență la nivel național și internațional.

 

Hands on History AS este o organizație din Trondheim (Norvegia) ce oferă consultanță istorică pentru proiecte importante. Cel mai recent este producția National Geographic Vikings: The Rise and Fall care este nominalizată la Premiile Emmy 2023.

 

Despre Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

 

Persoane de contact:

Mihai Dragomir

manager de proiect Heritage Hub Rasnov, 0727 642 858, mihai@mioritics.ro

Irina Dinică

responsabil comunicare proiect Heritage Hub Rasnov, 0723 723 088, irina@mioritics.ro

 

Comments are closed.

Folosim cookies, vezi Politică de confidențialitate | Contact | Achiziții